Ένα αρκετά συχνό και βασανιστικό σύμπτωμα είναι ο πόνος κατά την ούρηση. Μπορεί να υπάρχει μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και κάποιες φορές αποτελεί μια πρώτη ένδειξη μιας νόσου που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Τι γνωρίζουμε σχετικά?
Ο πόνος κατά την ούρηση μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών και ροφημάτων σε συνδυασμό με ελλιπή ενυδάτωση. Ερεθιστικές ουσίες για το τοίχωμα της κύστης είναι: η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες και γενικά τα ανθρακούχα ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφεΐνη, το αλκοόλ καθώς και οι πολύ όξινοι φυσικοί χυμοί όπως ο χυμός από cranberries (pH 2.3) και από σταφύλια (pH 3.3)
1. Στις γυναίκες το συχνότερο λοιμώδες αίτιο πόνου κατά την ούρηση είναι η κυστίτιδα ενώ στους άντρες το συχνότερο αίτιο είναι η ουρηθρίτιδα. Σε γυναίκες και άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές η επώδυνη ούρηση οφείλεται κατά βάση σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Συχνότερο αίτιο κυστίτιδας είναι η Escherichia coli ή κολοβακτηρίδιο ενώ τα συχνότερα αίτια ουρηθρίτιδας είναι η Neisseria gonorrhea και τα Chlamydia trachomatis. Παράλληλα με τον πόνο υπάρχουν: αιματουρία, συχνά ορατή με το μάτι, θολά ούρα, δέκατα ή πυρετός και έκκριση υγρών, ενίοτε δύσοσμων, από τα γεννητικά όργανα.
2. Ο πόνος κατά την ούρηση μπορεί να οφείλεται σε διάβαση λίθου από το ουροποιητικό σύστημα. Συνήθως οι λίθοι αποτελούνται από οξαλικό ασβέστιο και ο πόνος χαρακτηριστικά μετατοπίζεται, από τις προνεφρικές χώρες (κολικός νεφρού) όταν βρίσκονται στον ουρητήρα ως τα έξω γεννητικά όργανα (όρχεις, μεγάλα χείλη του αιδοίου) όταν πλέον έχουν φτάσει στην ουρήθρα. Ο πόνος οφείλεται στην πίεση που ασκεί το ουροποιητικό σύστημα για να αποβάλλει τον λίθο παράλληλα με την απόφραξη που αυτός προκαλεί στη ροή των ούρων και την επακόλουθη στάση τους.
3. Πόνος κατά την ούρηση παρουσιάζεται στους άντρες που πάσχουν από προστατίτιδα. Η προστατίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, να είναι μικροβιακής αιτιολογίας, να σχετίζεται με σεξουαλικές πρακτικές (πρωκτικό σεξ), να έχει προηγηθεί κάποια ιατρική πράξη (πχ. βιοψία προστάτη) και να συνδυάζεται με καλοήθη ή κακοήθη υπερτροφία του προστάτη. Πέρα από την επώδυνη ούρηση, την αιματουρία και τον πυρετό μπορεί να συνδυάζεται με χαρακτηριστικό βύθιο πόνο μεταξύ πρωκτού και πέους κατά τη λήψη της καθιστής θέσης. Αντιμετωπίζεται συνήθως με από του στόματος αντιβίωση εκτός αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα οπότε απαιτείται ενδοφλέβιος συνδυασμός αντιβιοτικών και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.
4. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων επίσης μπορεί να προκαλεί επώδυνη ούρηση, παράλληλα με: το χαρακτηριστικό του εξάνθημα ή δερματικά έλκη, πόνο στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, περιπρωκτικά ή γύρω από το στόμα, έκκριση από την ουρήθρα ή τον κόλπο, ”γριπώδη” συμπτώματα και διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων. Συνήθως οφείλεται στον ερπητοϊό τύπου ΙΙ και παρουσιάζεται σε νέους άνδρες και γυναίκες που έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό. Η λοίμωξη μπορεί να αυτοπεριοριστεί αν και κατά περίπτωση απαιτείται τοπική ή συστηματική αντι-ιική αγωγή.
Η λίστα με τα αίτια επώδυνης ούρησης εννοείται πως δεν περιορίζεται εδώ. Επειδή ακριβώς μπορεί να οφείλεται σε ένα αθώο αίτιο όπως η υπερκατανάλωση καφέ ως τις κακοήθειες του ουροποιητικού και τις χρόνιες βλάβες του το ιχώματος της ουροδόχου κύστης απαιτείται μια ενδελεχής διερεύνηση του αιτίου και η αντίστοιχη αντιμετώπισή του, είτε στο ιατρείο είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον.